MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu

Alföldi Porcelángyár

A VILLEROY & BOCH Magyarország Kft. elődje, az Alföldi Porcelángyár a kor szellemének megfelelően egy 1964-es minisztertanácsi rendeletnek köszönheti megalakulását. A minisztertanácsi rendeletnek megfelelően a gyár alapkövét 1965-ben tették le Hódmezővásárhelyen. Ezzel megalakult Magyarország azóta egyik legismertebbé vált vállalata.
A lendületet a szocialista iparosítás adta, a szellemi hátteret a hódmezővásárhelyi fazekasipari hagyományok, az energiaszükségletet pedig az algyői földgáz. Mindez elég volt, hogy két évvel később Közép-Európa egyik legkorszerűbb gyára álljon az egykori búzaföldön. A gyár kezdettől fogva égetési segédeszközöket is gyártott, majd 1973-tól elindult a burkolólap gyártás is. A 80-as évekre már megduplázódott a gyár kapacitása, és a szaniterek 25-30%-a már ekkor exportra készült!
Az újabb nagy fordulatot 1991-ben a részvénytársasággá alakulás hozta.
A gyár európai értelemben is minőségi működését igazolja az 1992-es privatizáció.A kerámia-nagyhatalom, a Villeroy & Boch csoport lett az Alföldi többségi tulajdonosa, új lendületet adva a fejlődésnek. A privatizáció kb. 50 millió márkás beruházást jelentett, amelynek a felét fejlesztésre fordította a Villeroy & Boch AG. Ennek keretében jelentősen megnövelték gyártókapacitást egyes folyamatok gépesítése, új kemencék és gyártórészlegek építése révén. 1997-ben a kapacitás az újabb, 5 millió márkás fejlesztéssel felépített kemencékkel közel 1.5 millió darabra nőtt.
Eközben a fejlődés minőségi értelemben is töretlen volt: a környezetkímélő magatartás a gyár valamennyi tevékenységére jellemző.
Az Alföldi bővülő termékválasztékával továbbra is mindent elkövet, hogy teljesítse a megalakulásakor felvállalt küldetését: hozzájárulni az otthonok esztétikumához.
Cégünk 1992 óta tartozik Európa egyik legnagyobb, több mint 270 éves múltra visszatekintő kerámiagyártójához, a Villeroy & Boch konszernhez, és 2007. november 1-je óta Villeroy & Boch Magyarország Kft. néven folytatja tevékenységét. Mára az Alföldi, amellett, hogy megőrizte vezető helyét a magyar finomkerámia-iparban, Európában is jegyzett gyártóvá lépett elő.
(https://www.alfoldi.hu/alfoldi/tortenet)

Tárgyak és képi ábrázolásuk

Kapcsolódó tárgyak'

Ambrus Éva. Uniset 2012 edénykészlet cikkVázaTejes kancsó, kiöntőNémeth Olga és Ambrus Éva kerámikusok kiállítása Hódmezővásárhely 1971Orosz Mária kerámikusművész kiállítása Budapest Dorottya utcai kiállítóterem 198
Az összes tárgy megjelenítése

Kapcsolódó személyek / intézmények'

A személyhez / intézményhez (balra) kötődő tárgyakkal kapcsolatban álló további személyek / intézmények (jobbra).'

[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Alföldi Porcelángyár
Említés Medgyessy Terem

Az összes kapcsolat megjelenítése'

Kapcsolódó időbeli vonatkozások'

Az összes kapcsolat megjelenítése'

Activity (Interactions with objects)

[Rekord frissítve: ]