MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
en
Budapesti Történeti Múzeum Grafikai Gyűjtemény [KM_FK_51.655.1.]
Borpince a Rácvárosban (Budapesti Történeti Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Budapesti Történeti Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Borpince a Rácvárosban

Cite this page Data sheet (PDF) Calculate distance to your current location Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

Undi Mariska művészeti képzést a budapesti Mintarajziskolában kezdte, később Londonban és Párizsban folytatott tanulmányokat. Emellett gyakori látogatója volt a Körösfői-Kriesch Aladár által alapított és vezetett gödöllői művésztelepnek is, amely a század eleji magyar szecessziós művészet egyik központja volt. Művészetén érzékelhető az Art Nouveau, valamint az Arts and Crafts mozgalom hatása is, amelynek képviselői a mindennapi élet minden részletére kiterjedő „összművészet” megteremtésére törekedtek. Undi alkotótevékenysége igen széleskörű volt, falikárpitokat, meseillusztrációkat készített, valamint üvegfestményeket, enteriőröket, játékokat, ruhát és bútort is tervezett. A húszas évek elején saját szövő- és hímzőműhelyet nyitott Magna Ungaria néven. Érdeklődése azonban nem korlátozódott csupán az iparművészetekre, számos akvarellt készített, melyeknek gyakori témája volt Buda egykori kis utcákkal átszőtt, földszintes házakkal beépített vigalmi negyede, a Tabán. A Borpince a Rácvárosban című, 1913-ban készült festménye is egy jellegzetes tabáni városrészt ábrázol. A naturalisztikusan, ám az akvarell technikájára jellemző frissességgel, derűs színvilágban megfestett udvar egy mára ugyan letűnt, de igazán idilli képet mutat a budapesti városrészről.

Inscription

jelezve jobbra lent: UNDI MARISKA 1913

Material/Technique

Papír / akvarell, ceruza

Measurements

575 x 790 mm

Budapesti Történeti Múzeum

Object from: Budapesti Történeti Múzeum

A Budapesti Történeti Múzeum, amelyet az Aquincumi Múzeum, a Vármúzeum, a Kiscelli Múzeum és a Budapest Galéria mint tagintézmények alkotnak, az...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.