MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_91.1068.1.]
Kéziszerszámgyár (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
3 / 6 Előző<- Következő->

Kéziszerszámgyár

Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Elődje a Márkus Lajos által, 1906-ban alapított Márkus Lajos Rt. Vasszerkezetek Gyára és Láncgyár. Cége már az első világháború előtt is szaktekintélynek örvendett a nagyméretű acélvázas épület konstrukciók terén Magyarországon és Németországban. Ezen kívül gyártottak még raktárépületeket, vasoszlopokat, ragacsnélküli felülvilágítókat, idom vasablakokat és végeztek mindennemű lakatosmunkákat, hogy csak néhányat említsünk, a Szépművészeti Múzeum épületlakatos munkáinak egy részét, a Szemlőhegyi úti iskola kovácsmunkáit (1911), az állatkerti Madárház nagyröpdéjének lakatosmunkáit (1912) vagy az Összekötő vasúti híd lámpástartóit.

A Márkus Lajos Rt 1948-ban szűnt meg, amikor a kormány az Ipari Minisztérium alá tartozó "Könnyű Vasszerkezetek Gyára nv." néven nemzeti vállalat alapítását határozta el, amely utódjaként hasonló tevékenységi körrel működött.

A Kéziszerszámgyár ebből és négy hasonló profilú cégből jött létre,1958-ban.A profiljába három alapvető gyártmánycsoport tartozott: kéziszerszámok, ipari láncok és gépkések. A vállalat végig működött a szocializmus alatt, 1996-ban számolták fel.

2020-ban az épületet lebontották.

Anyag/ Technika

Papír/színes

Méretek

12*9

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Tárgy itt található: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.