MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1984.38]
Batthyány téri ABC Áruház kártyanaptár 1980 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

Batthyány téri ABC Áruház kártyanaptár 1980

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Batthyány téri ABC Áruház kártyanaptár 1980
Budapest I. kerület Batthyány tér 5-6

A Batthyány téri vásárcsarnok, vagy VI. számú vásárcsarnok (1907-ig Bomba téri vásárcsarnok) egyike a monarchia alatt épült nagy budapesti vásárcsarnoknak.
A főváros közgyűlése még 1894-ben döntött a vásárcsarnok építéséről, de a csarnokot csak 1900–1901-ben építették fel Klunzinger Pál tervei szerint. A Központi Vásárcsarnokra emlékeztető belső térben 690 árudát hoztak létre 3156 m² alapterület nagyságon. A főhajóhoz merőlegesen négy kereszthajó kapcsolódik, melyeket íves alsó övű rácsos tartóval soroltak közvetlenül egymás mellé. Az épület vasszerkezeteit a Schlick gyár készítette. A csarnokot 1902. április 13-án nyitották meg a nagyközönség előtt, a megnyitón pedig jelen volt Márkus József budapesti főpolgármester is.
Az 1936-ra elnéptelenedő csarnokot fedett teniszcsarnokká akarták – sikertelenül – átalakítani. Az 1970-es évekig az épület galériáján a nagy budapesti virágpiac foglalt helyet. A vásárcsarnok felújítása 2003-ban történt meg. A földszinten a nagy alapterületű üzlet ma Spar. Nagy forgalmat bonyolít, mert a Batthyányi tér jelentős közlekedési csomópont: M2 megálló, HÉV végállomás, buszok és a Budai Fonódó. Fő utca.

A fehér keretes kártya színes rajzán sárgán ábrázolják a csarnok épületét, előtte zöld fákkal. A kép fölötti felirat: TERMÉSZETES, HOGY KÉNYELMES A BATTHYÁNY TÉRI ABC ÁRUHÁZ, alatta: Vegye igénybe szolgáltatásainkat, Házhozszállítás, előrerendelés, Ajándékosztály, BÜFÉ Telefon 152 800, 151 411 és a csarnok emblémája: fekete keretes ovális formában fehér alapon, szintén fekete betűkkel: BUDAPESTI abc KÖZÉRT VÁLLALAT.
A kép jelzetlen.

Anyag/ Technika

Papír színes nyomat

A következő válogatás része

Térkép
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.