MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_2003.52.2]
Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980


A Feuer kereskedőcsalád 19. század végén Kiskufélegyháza központjában három utcára – a Zrínyi, a Kossuth és a Wesselényi utcákra – nyíló üzletházat építtetett. Az idők során az épületben működött vendéglő, étterem, kölcsönkönyvtár, szálloda, bank, majd az államosítás után egy ideig különböző üzletek kaptak itt otthont.
1972-ben a Bács-Kiskun Megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat (BIK) nyitott az épületben új, vas-műszaki áruházat. A maga idejében ez volt a megye legkorszerűbbnek számító és legbővebb áruválasztékával rendelkező üzlete, amely több mint 700 m2 alap- és 300 m2 raktárterülettel rendelkezett.
Ebben az új nagyáruházban kapott helyet a korábban a Petőfi-téren működő vasbolt, a Kossuth utcai villamossági bolt és a Szabadság-téri kerékpár-műszaki szaküzlet. Ennek megfelelően az új BIK-áruházban is három részleget alakítottak ki. A járműosztályon kerék- és motorkerékpárokat és ezek alkatrészeit, valamint gépkocsi-felszereléseket, illetve gumiabroncsokat, továbbá varrógépeket árusítottak.
Az elektromos háztartási géposztályon az érdeklődők rádió-, televízió- és magnókészülékekből, lakásvilágítási és villamosszerelési cikkekből, valamint hanglemezekből választhattak. A kulturált vásárlásról és kikapcsolódásról az itt üzemelő presszó gondoskodott. A vas- és edényosztályon újdonságnak számított az „ezer apró cikk”-részleg, de itt találták meg a vásárlók a háztartási felszerelési árukat, edényeket, tűzhelyeket, kályhákat is.
Az egykori áruház földszintjén ma élelmiszerüzlet működik
A kereskedelmi létesítményt a Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezet dolgozói 7 millió forintos költséggel alakították ki és rendezték be. A kezdeti 6 milliós árukészlet iránt óriási kereslet mutatkozott, a 30 fővel működő üzlet már a nyitás első napján mintegy fél millió forintos forgalmat bonyolított. A bolt vezetősége a vevők érdeklődését a továbbiakban is próbálta fenntartani, például az évente kétszer megrendezett tárgynyeremény-sorsolással. Ezen azok a vásárlói könyvvel rendelkező törzsvásárlók vehettek részt, akik egy félév alatt három esetben, összesen legalább 800 forint értékben vásároltak, és az ezt igazoló számozott sorsjegyeket leadták az üzletben. A nyereménysorsoláson az értékes főnyeremény – legtöbbször televízió vagy hűtőgép – mellett kisebb tárgyak is gazdára találtak, összesen általában 25 ezer forintos összegben.
Míg az épület földszintjén a Vas-Műszaki Áruház működött, az emeleten a korábban a Fürdőszálló helyiségeit használó BIK központi irodái kaptak helyet. Bár a BIK 1984 elején megváltoztatta elnevezését Szigma Kereskedelmi Vállalatra, ez a Vas-Műszaki Áruház működését nem befolyásolta, egészen a rendszerváltozásig így funkcionált. Később az üzlethelyiségben – többszöri átalakítás után – élelmiszerüzlet nyílt. (Ónodi Márta)

A fehér keretes, tizenkét kék , az állatöv jegyeit mutató négyzettel és egy, a hirdető cég sárga alapon fekete betűs emblémájával jelzett lapon nem szerepel a vállalat teljes neve, elérhetősége, a hirdetés célja.
A kép jelzetlen.

Anyag/ Technika

Papír színes nyomat

A következő válogatás része

Térkép
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.