MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1983.62]
ABBA kártyanaptár 1979 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

ABBA kártyanaptár 1979

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

ABBA kártyanaptár 1979
Az ABBA svéd eurodiszkó-együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog (Anna), Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Voulez-Vous, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) , Super Trouper , Lay All Your Love On Me , The Winner Takes It All, Happy New Year és a csapat utolsó nagy slágere a One Of Us . Magyar kiadásban ugyan egyetlen album sem látott napvilágot a szocializmus uralma alatt, azonban a legnagyobb slágereket a Pepita kislemez formájában megjelenítette LP lemezen. Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" tükörképként írva összetéveszthetetlenné tette, könnyen megjegyezhető, s bárki számára könnyen kimondható, rögtön le is védették.
Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 400 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Legnagyobb vetélytársuk a néhány évvel az ABBA után alakult NSZK-beli Boney M. volt, amely az ABBA-hoz hasonlóan óriási sikereket ért el hazai és nemzetközi porondon egyaránt.
A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A slágergyártásban pedig Stig Anderson (1931–1997) menedzser keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre jellegzetesebb hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel – Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán – jól kiegészítik egymást.
Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videóklipeket is, melyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépőruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául is.
Noha a kritikusok muzsikájukat sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett.
A sikertörténet 1972-ben kezdődött, amikor úgy döntöttek, hogy csapatban próbálnak betörni a svéd zeneiparba. Az első album munkálatait még abban az évben megkezdték, aminek eredménye első slágerük, a People Need Love. Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestivalenon, ahol harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-ként hivatkoztak rájuk, az együttes tagjai keresztnevének kezdőbetűjéből álló mozaikszóval. Első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.
1974-ben kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Svédországon kívül is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is.
1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Közben készült a harmadik album, ami ABBA címmel 1975 tavaszán adtak ki. Az SOS szám nagy sikert ért el Angliában, első helyen volt 18 egymást követő top 10-es listán. Majd következtek a Dancing Queen és a Mamma Mia című számok, melyek a Waterloo sikeréhez hasonlóan a toplista élén landoltak. 1975 nyarán piacra dobták az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című számot, majd 1976 márciusában elkészült a Fernando, amely az egyik legsikeresebb számuk lett.
Negyedik sorlemezük, az 1976-ban megjelent Arrival első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Erről az albumról először a Money Money Money című dal jelent meg, s hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, amely öt hétig volt az első az angol toplistán.
1977-ben nagyobb koncertturnéra indultak, Ausztráliában is adtak 11 koncertet. Ugyanebben az évben forgatták az ABBA: A film című filmet, melyet Lasse Hallström rendezett. Ez egy időben jelent meg következő sorlemezükkel, a The Albummal, amelyről a Take a Chance On Me című dal szintén jelentős sikereket ért el.
1979-ben a Chiquitita című számuk, melyet a New York-i UNICEF-gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-Vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiban vették fel.
1980-ban Japánban jártak, ahol 11 koncertet adtak, ezután jelent meg Super Trouper címmel következő sorlemezük. Ugyanebben az évben legsikeresebb számaikat spanyol nyelven is felvették, ezek Gracias por la Música címmel jelentek meg. A Chiquitita spanyol változata nagy népszerűséget hozott számukra immár Latin-Amerikában is.
Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett az 1970-es évek legsikeresebb popcsapatának.
Dalaik mind a mai napig népszerűek a világ minden táján.

A kártya felső harmadát kitöltő kép a világhírű ABBA énekkar négy tagjának rajzos portréját ábrázolja. A kép alatti felirat: SIKER VOLT 1978-BAN, SIKER LESZ 1979-BEN ABBA SZÍNES, ZENÉS SVÉD-AUSZTRÁL FILM
A kép jelzetlen.

Anyag/ Technika

Papír színes nyomat

A következő válogatás része

Térkép
Kiadás Kiadás
1979
Magyar Hirdető
Budapest
Nyomtatás Nyomtatás
1979
Offset és Játékkártya Nyomda Zrt.
Budapest
1978 1981
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.