MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1983.15]
Kelet-Magyarországi TÜZÉP Vállalat Nyíregyháza kártyanaptár 1979 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

Kelet-Magyarországi TÜZÉP Vállalat Nyíregyháza kártyanaptár 1979

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Kelet-Magyarországi TÜZÉP Vállalat Nyíregyháza kártyanaptár 1979
Építőanyag biztosítási megállapodás biztonságos árubeszerzés.


Tüzép. Így hívták azokat az építőanyag kereskedéseket, amiket az állam még az 50-es években alapított, hogy így segítse a második világháborút követő újjáépítéseket, és az azt követő beruházásokat.
A regionálisan létrejövő tüzép hálózatok a megnövekedett igényeknek köszönhetőan gyorsan fejlődtek: egyre több féle termékkel, egyre nagyobb mennyiségben próbálták kiszolgálni a piacot.
Ahogy az a szocialista gazdálkodásban megszokott volt, több, kevesebb sikerrel, volt, hogy olyan nagy volt a várakozási lista, hogy 1-1 termékre, heteket, hónapokat kellett várni, mire azt a tüzép telepre beszállították.
Tüzép = Tüzelőanyag és építőipari vállalat
A tüzép mozaik szó jelentésétre már csak kevesen emlékeznek, viszont ebből könnyű kikövetkeztetni, hogy nem csak építőanyagokat lehetett kapni a telephelyeken, hanem tüzelő anyagot, többek között fát, brikettet, szenet. Ezek forgalmát a gáz általános bevezetése, a gázfűtés elterjedése visszaszorította, mára a tüzép fogalma az építőanyag kereskedéseket jelenti.

A fehér keretes kártya alsó részén erőteljes sárga téglalapban fekete feirat jelzi a hirdető vállalat célját: ÉPÍTŐANYAG BIZTOSÍTÁSI MEGÁLLAPODÁS - BIZTONSÁGOS ÁRUBESZEREZÉS. A jobb alsó sarokban jelenik meg a cég emblémája: fekete keretes korong fehér gyűrűjében a felirat: KELET-MAGYARORSZÁGI TÜZÉP VÁLLALAT NYÍREGYHÁZA. A sárga négyszög mögötti piros tekercsről nem ismerhető fel a cél, a kártya felső részén fekete égbolt alatt tornácos, kemencés családi ház rajza látható.
A kép jelzetlen.

Anyag/ Technika

Papír színes nyomat

A következő válogatás része

Térkép
Kiadás Kiadás
1979
Magyar Hirdető
Budapest
Nyomtatás Nyomtatás
1979
Offset és Játékkártya Nyomda Zrt.
Budapest
1978 1981
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.