MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_2006.4.1.]
CB 668-P típusú távbeszélő készülék (plexiházban) (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Előző<- Következő->

CB 668-P típusú távbeszélő készülék (plexiházban)

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

1968-ban a Telefongyár fejlesztette ki a CB-668 P elnevezésű telefonkészüléket. A konstrukciós korszerűsítéseken kívüli jellemzője, hogy megfelelt az 1967-es Csillapítás Tervnek. A könnyebb javítás érdekében az egységeket már nem sarus csavarokkal, hanem dugaszolhatóan csatlakoztatták egymáshoz. Új csengő került beépítésre, mely megbízhatóbban működött. A készülék a kapacitív impedancia mellett az adás és vételi hangosságot is automatikusan szabályozta volna. A már korszerűtlenné vált szénmikrofon beígért cseréje technológiai nehézségek miatt nem valósult meg. Profiltisztítás miatt végül nem került sorozatgyártásba.

Anyag/ Technika

Fém, műanyag /

Méretek

HxSzxM: 270x220x130 mm

Szakmai leírás

Az addigi problémákat feloldandó, a Telefongyár új készüléktípust fejlesztett ki. Ennek, a CB-668 P elnevezésű készüléknek a konstrukciós korszerűsítéseken kívül jellemzője, hogy vele felépíthető a Magyar Posta valamennyi előfizetői rendszere, amely eleget tesz az 1967-es Csillapítás Tervnek. (Az osztályozáshoz szükséges mindhárom, pár sorral korábban ismertetett kategóriának.) Ezt a készülék beszédáramkörébe beiktatható csillapítótaggal érték el. A könnyebb javítás érdekében az egységeket már nem sarus csavarokkal, hanem dugaszolhatóan csatlakoztatták egymáshoz. Így a készülék belső elrendezése is letisztult. Új csengő került beépítésre, mely megbízhatóbban működött és a hangerejét is biztonságosabban lehetett szabályozni az elődjénél. A készülék a kapacitív impedancia mellett az adás és vételi hangosságot is automatikusan szabályozta volna. (Minél kisebb a tápáram, vagyis minél nagyobb az előfizetői vonal csillapítása a beépített erősítők működése miatt, annál hangosabb a készülék adás- és vételi irányban.) Bár a megoldások lehetőséget ígért arra, hogy a már korszerűltenné vált szénmikrofont kiküszöböljék, technológiai nehézségek miatt ez nem valósult meg. Aztán a vállalat a 70-es évek közepén ismét gyártmányprofil tisztítást kellett hogy végrehajtson. Számos cikk gyártását kellett leállítani, illetve más cégnek átadni. Erre a sorsra jutott a telefónia ágazat is. A gyártást a Mechanikai Művek vette át. Korábban e cég számára a híradástechnika idegen volt, s készülékgyártással sem foglalkozott soha. A telefongyári gárdából 2-3 fejlesztő szakember ment át a gyártmánnyal együtt a Mechanikai Művekbe. Ők voltak, akik ott hasznosították a korábban megszerzett tapasztalatokat. Az erőfeszítések első eredménye 1977 végén mutatkozott meg. Megkezdték a CB-76MM elnevezésű készülék prototípus gyártását. Az új készülék lényegében megegyezett a Telefongyár által kidolgozott, de itt gyártásba nem vett CB-668 P készülékkel.

A következő válogatás része

Postamúzeum

Tárgy itt található: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.