MúzeumDigitárBudapest
CTRL + Y
hu
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_77.21]
Óbudai Közért kártyanaptár 1973 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Előző<- Következő->

Óbudai Közért kártyanaptár 1973

Kapcsolat Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Óbudai Közért kártyanaptár 1973

Hetven éve, 1948. május 7-én jelent meg kormányrendelet a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. létrehozásáról. A Közért egyik elődje az 1911-ben a drágaság megfékezésére létrehozott Budapest Székesfőváros Községi Élelmiszerárusító Üzem volt, amely ötven boltjában olcsó, jó minőségű húsárut kínált a főváros lakóinak. Az üzemet 1948-ban vonták össze másik három kereskedelmi vállalattal, a “Közért” május 15-én kezdte meg működését – foglalja össze az MTVA Sajtóadatbankja.
A Közért Vállalat feladatának a közellátás biztosítását jelölték meg. Alapításakor 358 budapesti és 31 vidéki üzlet tartozott hozzá, ami a budapesti bolthálózat alig négy százalékát jelentette, és háromezer dolgozót foglalkoztatott. Az élelmiszer-kereskedelemre a tervgazdaságban a merevség és a megyei elkülönültség volt jellemző
A kezdeti időszakban a liszttől és a cukortól kezdve a kenyéren és a zsíron át a tejig mindent a pultoknál mértek ki.
Ezért is jelentett hatalmas szenzációt, amikor 1955-ben a Mártírok útján (a mai Margit körúton) megnyílt a főváros és az ország első önkiszolgáló üzlete.
A Közérteket többször átszervezték, a nyolcvanas években 12 Közért vállalat működött meghatározott, egymást át nem fedő kerületekben.
A rendszerváltás idején a közérteket több ütemben privatizálták, a folyamat 1996-ra fejeződött be. A hálózat kialakítására is alkalmas boltok többségét az osztrák Spar, a belga érdekeltségű Duna Fűszért (a későbbi Profi lánc) és a magyar CBA nyerte el.

A fehér alapszínű kártya bal felső sakában a felirat: ÓBUDAI KÖZÉRT, ahol is a KÖZÉRT szó keretben jelenik meg, mint az üzletek cégérein. A kép nagyrészén a budai oldal kerületeit színes foltokkal, a harmadik kerületet lilával, a másodikat kékkel, a tizenkettediket narancsszínnel ábrázolják, a Dunát szintén kékkel. A kép közepetáján vonalakból álló ábra talán egy jelzésszerű áruházat ábrázol.
A kép jelzetlen.

Anyag/ Technika

Papír színes nyomat

A következő válogatás része

Térkép
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tárgy itt található: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Kapcsolatfelvétel

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.